Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Reset
Reset

Bank Żywności- warsztaty kulinarne i o niemarnowaniu

Bank Żywności- warsztaty kulinarne i o niemarnowaniu

Banki Żywności zachęcają do dbania o własne otoczenie, stworzenie w domach i rodzinach kultury szacunku do jedzenia. Dzięki większej świadomości i promowaniu zachowań   proekologicznych  możliwe będzie ograniczenie strat żywności.

 

 

W ramach unijnego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

 

Bank Żywności w Ciechanowie prowadzi Działania Towarzyszące,  w formie edukacyjno- praktycznych warsztatów.

 

Celem zajęć warsztatowych jest włączenie społeczne, edukacja i aktywizacja osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.  Żywność stała się tylko jednym z narzędzi, elementem wsparcia osób nieaktywnych, wykluczonych, po to, by zachęcić ich do zmiany, pomóc w poprawie ich sytuacji życiowej. Warsztaty prowadzone są w czterech obszarach tematycznych

  •  dietetyczno- żywieniowym, 
  •  kulinarnym, 
  • ekonomii gospodarstwa domowego i praw konsumenckich,
  • niemarnowania. 

 

Zaczynamy od tego, do czego Polaka da się zachęcić najłatwiej, czyli od..... jedzenia. Od zaproszenia na ekskluzywne warsztaty kulinarne. Tego typu zajęcia mogą zaciekawić, szczególnie, gdy w telewizji emitowane jest wiele programów o gotowaniu.  Dla niektórych uczestników zaskoczeniem jest, że podczas warsztatów kulinarnych mają sami gotować, a nie tylko przyglądać się, jak robi to prowadzący. Przy okazji gotowania uczymy też czytania przepisów kulinarnych , co nie jest wcale posiadaną przez wszystkich umiejętnością.

 

Wspólne gotowanie (i jedzenie ) bardzo zbliża, więc potem możemy już przejść do kolejnych tematów. Mówimy o zdrowym stylu życia, o problemach ze zdrowiem, o prawidłowym odżywianiu.  Budujemy zaufanie i wspieramy integrację grupy. Oczywiście, poruszamy także tematy związane z niemarnowaniem jedzenia.

 

Terminy warsztatów kulinarnych i o niemarnowaniu:

 

21 pażdziernika,  godz. 10:00-11:30

21 października,  godz. 11:30-13:00

22 pażdziernika,  godz. 10:00-11:30

22 października,  godz. 11:30-13:00

 

 

Data dodania: 2021-10-01 11:21:08
Data edycji: 2021-10-01 11:32:15
Ilość wyświetleń: 598

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej