start Programy i Projekty Pomoc Żywnościowa Warsztaty kulinarne

PostHeaderIcon Warsztaty kulinarne

Dnia 16 kwietnia 2019r. odbyły się warsztaty tematyczne zorganizowane przez Bank Żywności w Ciechanowie w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 - Podprogram 2018. O godzinie 10:00 Panie z Banku Żywności przeprowadziły warsztat edukacyjny o niemarnowaniu żywności natomiast o godzinie 11:30 warsztat ekonomiczny „Finansowo Silni”. Łącznie w obu spotkaniach wzięło udział 25 osób. Panie prowadzące przygotowały również krótki quiz, w którym nagrodą były dwie książki kucharskie. Ponadto każdy z uczestników warsztatów otrzymał książeczki z przepisami oraz karnety pozwalające pominąć kolejkę podczas wydawania produktów żywnościowych z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 - Podprogram 2018

Poniżej przedstawiamy ciekawe przepisy:

Chlebek bananowy

2-3 dojrzałe banany (mogą być z czarną skórką)

ok. 5 łyżek masła

2 jajka

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczki cynamonu

sok i skórka z 1 pomarańczy

2-3 łyżki cukru

Dodatki do wyboru: pokruszona czekolada, rodzynki, suszona żurawina, orzechy.

 

Rozpuść masło, przestudź a banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Jaja roztrzep z cukrem dodaj do masła, wlej sok i dodaj skórkę z pomarańczy, wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek, sodę, cynamon i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj rozgniecione banany i ewentualnie bakalie. Lekko wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz ok. godziny (w blaszce keksowej).

Chlebek bananowy z powidłami i szklanką kakao sprawdza się na śniadanie.

 

Pesto i liści rzodkiewki

liście rzodkiewki

1-2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

łyżka orzechów włoskich lub ziarno słonecznika lub inne orzeszki

cytryna, sól i pieprz

 

Liście rzodkiewki umyj, jeśli masz orzechy upraż przez chwilę na suchej patelni. Gorące orzechy przełóż do blendera, dodaj liście, oliwę, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny. Zmiksuj. Pesto przełóż do słoiczka, zakręć. Możesz przechowywać tydzień w lodówce. Przyda się do wymieszania z makaronem, nałożenia na grzanki lub jako smarowidło na kanapki.