start Programy i Projekty Pomoc Żywnościowa WARSZTATY KULINARNE

PostHeaderIcon WARSZTATY KULINARNE

W dniu 23 października 2017r. odbyły się po raz kolejny Warsztaty Kulinarne zorganizowane przez Bank Żywności
w Ciechanowie w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 - Podprogram 2017.

W warsztatach wzięło udział 19 osób. Uczestnicy przygotowywali smaczne i zdrowe posiłki z produktów żywnościowych otrzymywanych z Banku Żywności w Ciechanowie.

Panie prowadzące przeprowadziły również szkolenie dotyczące zdrowego odżywiania. Mówiły na temat faktów i mitów dotyczących składników odżywczych produktów. Warsztaty przebiegały w bardzo miłej atmosferze. Na koniec warsztatów wszyscy uczestnicy zjedli wspólny posiłek z dań przez siebie sporządzonych. Przygotowane potrawy nie tylko ładnie wyglądały ale również były bardzo smaczne. Poniżej polecamy naprawdę smaczne i zdrowe przepisy wykorzystane na warsztatach.

Przepisy kulinarne z potraw sporządzanych na warsztatach:


SAŁATKA WARZYWNA Z RYŻEM

SKŁADNIKI:

1  szklanka  sypkiego ryżu lub  2 torebki

wędlina  ( według  uznania )

1  puszka  groszek   z  marchewką  (  może  być  kukurydza)

4  sztuki  ogórek  konserwowy  lub  kiszony

½  selera  naciowego

3-4 łyżki majonezu

10  dag  sera  żółtego

sól  , pieprz  do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Ryż  wsypać do trzech szklanek wrzącej wody, gotować około 15 minut, aż będzie miękki, wylać na sitko i  przepłukać zimną wodą. Wędlinę  pokroić w  kostkę lub  paseczki.

Seler  i ogórki  drobno  pokroić  w  kostkę.

Ser  żółty  zetrzeć  na  tarce o grubych  oczkach  lub  pokroić  w  drobną  kostkę.

Wszystkie składniki  połączyć, wymieszać i doprawić  solą i pieprzem.

 

PASTA JAJECZNA Z MAKRELĄ

SKŁADNIKI:

4  jaja

1  puszka  makreli  w  oleju

½  pęczka  natki  pietruszki

2  łyżki  majonezu

pieprz do  smaku

PRZYGOTOWANIE:

Jaja  ugotować na  twardo /8-10  minut  od  zagotowania/, ostudzić  i rozdrobnić.

Do  miski  wrzucamy odsączoną  makrelę, pokrojone  jajka ,pokrojoną  natkę  pietruszki ,

majonez ,pieprz . Wszystkie składniki  blendujemy.

 

KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ

SKŁADNIKI:

2 szklanki kaszy gryczanej
150 g twarogu, najlepiej półtłustego
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 średniej wielkości jajka
2-3 łyżki bułki tartej
1 łyżka koperku, drobno posiekanego lub pietruszki
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz i majeranek do smaku
olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, solimy, gotujemy. Do wrzącej wody dodajemy kaszę, gotujemy na sypko (ok. 15 minut), studzimy.

Cebulę smażymy, aż się zeszkli.  Studzimy.

Połowę ilości kaszy blendujemy razem z twarogiem.  Do zblendowanej masy dodajemy resztę kaszy, ostudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę tartą, posiekany koperek i przyprawy.  Wyrabiamy na gładką masę.  Jeśli masa będzie za mało gęsta, możemy dodać jeszcze bułki tartej lub łyżkę mąki ziemniaczanej. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Podajemy gorące, najlepiej
z zieloną sałatą z winegretem lub z sosem pieczarkowym.

 

KAKAOWIEC Z CZERWONYM BURAKIEM

SKŁADNIKI:

4 całe  jaja

¾ szklanki  cukru

1 op. cukru waniliowego

2  szklanki mąki

1  łyżeczka   proszku  do pieczenia

1  łyżeczka  sody

3  łyżki kakao

1 /2  kostki  margaryny  lub  masła/100 g/

½  szk.  oleju

2 średnie buraki

można ciasto  wzbogacić dodając  ½   szkl. wiórków  kokosowych

lub  1  łyżeczkę przyprawy  korzennej  lub  cynamon

PRZYGOTOWANIE:

Zmiksować   całe jaja z cukrem i cukrem waniliowym.  Suche składniki  ( mąka, kakao, soda, proszek do pieczenia) wymieszać  i  dodać  do  zmiksowanej  masy. Rozpuścić masło lub margarynę, dodać olej i całość połączyć  ze zmiksowaną masą.  Obrane buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wszystkie  składniki  połączyć  i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę  i piec  ok. 1  godziny  w nagrzanym piekarniku,
w temperaturze  180 st. C.

Smacznego!